Ma lyoni fánkot, úgynevezett bugne-t (ejtsd: bünny) sütöttünk. Fél kiló lisztből, de pár óra alatt mind elfogyott 🙂 Fotóztam is, hozom a receptet.
A tésztát a kenyérsütőgépben csinálom, így a legegyszerűbb, de lehet anélkül is.
Sorrendben a gépbe dobálom:
7 cl tej
100 g vaj kockára vágva
3 tojás
50 g cukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál szörp (most ribizliszörpöt tettem, de bármi jó)
500 g liszt
1 tasak instant élesztő
Tészta/fánk programra állítom és hagyom dolgozni.
Amikor kész van, lisztezett felületen olyan vékony pizzatészta vastagságúra nyújtom. Derelyeszaggatóval kb. 3*7 cm-es négyzetekre szaggatom (vagy deltoidokra mint a képen :))
Középen bevágom:
Az egyik sarkát megfogva áthúzom a középső nyíláson:
Ezután középforró olajban mindkét oldalát világosbarnára sütöm (kb. 1-1 perc), kiszedem, lecsöpögtetem, porcukorral megszórom:
Langyosan lehet tálalni, de jó hidegen is.
Elvileg eláll másnapig is, de ezt most nem sikerült tesztelni. 🙂
Jó étvágyat!