Délelőtt, mikor Lili erőteljesen követelte a mai betevő répáját, eszembe jutott, hogy össze kellene szedni milyen nassokat, tízóraikat szoktam a gyerekeknek adni. Egyúttal számítok a ti ötleteitekre is, hogy bővítsük a repertoárt!
A tízórai nálunk tipikusan az az étkezés, amikor nem akarok semmi kalóriadúsat/telítőt adni, ellentétben az uzsonnával, mert 7-kor reggelizünk, délben ebédelünk, ha 10-kor tartalmasabbat esznek, akkor ebédkor végképp nem lesz étvágyuk. Viszont valami kell, hogy 11-kor ne legyenek mind tiszta hisztisek. Így könnyű és egészséges dolgokkal próbálkozunk. A sütiket, kalácsot, házi péksütiket, cukros dolgokat meghagyjuk uzsonnára, amikor kiéhezve hazaesnek a nagyok a suliból és hirtelen “gyors cukrokra” van szükségük. Tehát mit is eszünk mi tízóraira?
- friss gyümölcsöket: ami van itthon és aminek szezonja van. Egy marék cseresznye, egy szelet sárgadinnye, őszibarack feldarabolva (fogpiszkálóval vagy kis tortavillával eszik) egy alma negyedekre vágva, ilyesmik. Télen banán, narancs, körte, kivi.
- nyers vagy főtt zöldségeket: sokszor ami főzés közben kerül, mint ma a nyers répa. De Lilinek nagy kedvence például a főtt spárga vagy a káposztatorzsa is. A kis koktélparadicsom is pillanatok alatt elfogy a kitett tálból.
- aszalt gyümölcsöket: nagy kedvenc és játszótérre is tökéletes a pár marék mazsola (egy kis műanyag edényben). Az aszalt sárgabarack és az aszalt szilva is nagy sikernek örvendenek.
- olajos magvakat: ezeket sokszor a mazsolával keverem, kifejezetten rágcsálnivalók, akkor adom, ha pl. olvasnak vagy nagy ritkán a tévé előtt ülnek. Lehet venni kész keverékeket is vagy házilag összekeverni diót, mogyorót, mandulát, tökmagot… 3 éves kor alatt viszont sosem adok ilyesmit, és ha ilyen korú gyerek van a közelben, nem mozdulok mellőlük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: