Fészekalja: Nagy dolgokról kiCSIBEn

Quiche lorraine, egy francia alapkaja

Ígértem a heti menüben, hogy hozom ezt a receptet is, ismét újabb piteféle, ezúttal sós, a franciák egyik alapkajája, gyors és egyszerű, vendégvárónak vagy vacsira zöldsaláta mellé ideális. A gyerekekkel is könnyebb így “megetetni” a zöldségeket.  “Kis loren”-nek kell ejteni és húsos szalonna, tojás meg tej kell bele. Először a készülésről fotókban (a szakácsinasom ennyire unalmasnak találta :D), aztán jöjjön a recept.

2013-09-22

Szóval elsőként a tésztát gyúrom össze (bár a franciák többsége a boltban kapható kész tésztát használja, én kevésbé szeretem, olcsóbb és finomabb az itthon készült, ráadásul öt perc alatt megvan). 30 dkg liszt és fél kiskanál só keverékében elmorzsolok 15 dkg vajat és mikor kezd összeállni, hozzáteszek fél dl vizet. Így jól gyúrható tésztát kapok, amit egyenletesen szétnyomkodok a sütőpapírral kibélelt forma alján.

Kb. 40 dkg  húsos szalonnát apróra vágva (vagy aki diétásabban szereti, bacont, de nem szeletben, hanem kockázva) felpirítok kis olajon. Lehet variálni és kis hagymát is hozzátenni. Ez megy a tésztára. Végül mindezt jól nyakon öntöm 5 tojás és 2,5 dl tej keverékével, amibe teszek sót, borsot és szerecsendiót. A tetejére reszelt sajt kerül, na ez nekem éppen nem volt itthon, így kis szeletelt mozzát tépkedtem rá és így is finom lett.

180 fokon, 45 percig sütöm és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.

Amúgy ez az alapja mindenféle zöldséges pitének is, a végtelenségig lehet variálni, pl. szalonna helyett sonkát teszek az aljára, rá olajon megfuttatott cukkiniszeleteket, és úgy rá a tojásos keverék. Vagy csirkemell és mángold. Vagy lazac és spenót. Padlizsán és pulykamellsonka. Póréhagyma és húsos szalonna….

Jó étvágyat!

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szilvi T. says:

    Szio! épp most toltam be a sütöbe, bàr én tejet nem szoktam bele tenni! 🙂 és franciàkhoz hiven, bolti tésztàval :))

  2. Csibe a fészekbôl says:

    Akkor tej helyett tejszint teszel a tojashoz? Mert ugy is lattam mar, mondjuk mi a farmrol hozzuk a frissen fejt tejet, tehat nem a bolti higitott 😀 van.

  3. liviaaupair@freemail.hu says:

    Sziasztok…en szoktam lazaccal is csinalni, lazac aprora vagva (fustolt, tudjatok a talcas) es ra a fokhagymas tejszn, plusz sajt….ez az egyetlen modja hogy halat pakoljak a kolkokbe….

  4. Csibe a fészekbôl says:

    Sima lazaccal is jo am (elotte megsutom es szetnyomkodom a fakanallal), vagy spenottal vagy brokkolival szoktam parositani.

  5. Café et Croissant says:

    Hű, a héten én is kipróbálom, eddig csak anyósom készített nekünk ilyet…:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!