Franciaországban elterjedt szokás az újév utáni első két hétben a galette des rois nevű sütit enni. Ez egy mandulás krémmel töltött leveles tésztás süti, amiben egy apró figura, a fève van elrejtve. Aki a fève-et megtalalja (ráharap), az kap egy koronát és ő lesz a király.
Nem csak galette változatban létezik, pl. délebbre kalácsot (brioche) sütnek, azonban a fève és a korona ott is szokás. Ez a háromkirályokra és az ajándékukra való utalás.
Általában cidre-et (kis alkoholtartalmú szénsavas almabor) isznak hozza.
A múlt hétvégén mi is megsütöttük a galette-ünket, fotóztam és megosztom a receptet.
A mandulakrémhez:
15 dkg őrölt mandula
12 dkg cukor
1 nagyobb tojás
8 dkg lágy vaj
néhány csepp keserűmandula-kivonat
Ezt összekeverjük, egy híg, kicsit folyós masszát kapunk:
Aztán egy pár milliméteresre nyújtott leveles tésztát teszünk egy kör alakú sütőformába:
Erre öntjük rá a mandulás masszát. Itt jön a legizgalmasabb pont: a fève elrejtése:
Majd letakarjuk egy másik leveles tészta-lappal:
Megkenjük kis tejjel elkevert tojássárgával:
Kés hegyével mintázatokat rajzolunk rá:
180 fokos sütőben 25 percig sütjük:
Ha kihűlt, egyenlő szeletekre vágjuk és hagyjuk, hogy mindenki válasszon magának:
Vajon ki találja meg a fève-et?
Végül pár werkfotó:
Update: Ha szeretnél tőlem nyerni egy fève-et, hogy autentikusan készíthesd el a galette-ed, gyere játszani a blog facebook oldalára: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=648202058572696&set=a.541845555875014.1073741828.532382390154664&type=1&theater
Nagyon aranyosak a kicsik, ahogy keszitik!
Nalunk anyosom keszitette el iden, en max vettem volna, nem vagyok egy nagy cukrasz! 🙂
Ezert mindig irigylem a nagyon ugyes anyukakat egy kicsit…de azert neha en is sutok am. Nagy segitsegemre van a hetkoznepokban az Alsa es Dr Oetker! 🙂 Na es persze a rengeteg pekseg, ahol igazi kreaciokat latok… 🙂