Ma lyoni fánkot, úgynevezett bugne-t (ejtsd: bünny) sütöttünk. Fél kiló lisztből, de pár óra alatt mind elfogyott 🙂 Fotóztam is, hozom a receptet. A tésztát a kenyérsütőgépben csinálom, így a legegyszerűbb, de lehet anélkül is. Sorrendben a gépbe dobálom: 7 cl tej 100 g vaj kockára vágva 3 tojás 50 g cukor 2 evőkanál méz… Tovább »
Lyoni fánk (bugne)
Ma lyoni fánkot, úgynevezett bugne-t (ejtsd: bünny) sütöttünk. Fél kiló lisztből, de pár óra alatt mind elfogyott 🙂 Fotóztam is, hozom a receptet. A tésztát a kenyérsütőgépben csinálom, így a legegyszerűbb, de lehet anélkül is. Sorrendben a gépbe dobálom: 7 cl tej 100 g vaj kockára vágva 3 tojás 50 g cukor 2 evőkanál méz… Tovább »

Franciaországban elterjedt szokás az újév utáni első két hétben a galette des rois nevű sütit enni. Ez egy mandulás krémmel töltött leveles tésztás süti, amiben egy apró figura, a fève van elrejtve. Aki a fève-et megtalalja (ráharap), az kap egy koronát és ő lesz a király. Nem csak galette változatban létezik, pl. délebbre kalácsot (brioche) sütnek,…
Szóval Noël a francia karácsony neve. Kicsit írok róla, hogy errefelé hogy néz ez ki. Egyrészt naaaagy fogyasztási ünnep, mint mindenhol. Talán jobban is. Egy átlag francia mintegy ezer eurót költ ilyenkor. Ennek hátterében az is állhat, hogy az ünnepnek vallási konnotációja már alig van, lévén a népesség jókora hányada muzulmán (és Aïd mar jócskán…