Fészekalja: Nagy dolgokról kiCSIBEn

Mikrós madártej

Ez a recept egy nagy felfedezésem volt, és kitűnően működik. Mikróban készíthető madártej, semmiben nem különbözik a hosszú mellette állóstól ízre, viszont elpakolással együtt 20 perc alatt kész van. Így marad idő a díszítgetésre is a gyerekekkel, mint a képen 😉 Az első lépésben a karamellt csinálom meg, összekeverek 1 dl vizet 10 dkg cukorral, 2… Tovább »

Lyoni fánk (bugne)

Ma lyoni fánkot, úgynevezett bugne-t (ejtsd: bünny) sütöttünk. Fél kiló lisztből, de pár óra alatt mind elfogyott 🙂 Fotóztam is, hozom a receptet. A tésztát a kenyérsütőgépben csinálom, így a legegyszerűbb, de lehet anélkül is. Sorrendben a gépbe dobálom: 7 cl tej 100 g vaj kockára vágva 3 tojás 50 g cukor 2 evőkanál méz… Tovább »

Heti menü: február 2. hét

Ezen a héten a kosárban lesz sütőtök, endívia, jégsaláta, póréhagyma, répa, bio narancs és banán, alma, körte. Továbbra is van több kiló kiwink.  A heti terv a következő: Hétfő ebéd: lazacos-póréhagymás lasagna vacsora: endíviasaláta pörkölt dióval   Kedd ebéd: sült csirkecomb zöldbabbal vacsora: répás-sajtos lepények     Szerda ebéd: disznóhús édes-savanyú mártásban, barnarizs vacsora: zöldsaláta,… Tovább »

Heti menü: február 1. hét

Most elég üres a hűtő (hó vége, ugye), de van itthon krumpli, több kiló kiwi, néhány körte és egy fél káposzta. Tervezem, hogy a héten veszek 4-5 avokádót és 3 póréhagymát, illetve pénteken megyünk a termelői kosárért és abban lesz galambbegy-saláta meg kelkáposzta is. Ezek alapján a heti menünk így alakul: Hétfő ebéd: pörkölt főtt… Tovább »

Heti menü: január 5. hét

Ezen a héten a hűtőben van sütőtök (butternut tök), répa, zöldsaláta, egy fej káposzta és egy kelkáposzta. Van még itthon öt kiló bio krumpli és egy csomag zöld lencse. A következő menüt állítottam össze ezekből: Hétfő ebéd: IKEA-s zöldségkorongok, tükörtojás vacsora: tonhalas quiche (quiche alaprecept itt: https://feszekalja.cafeblog.hu/2013/09/22/quiche-lorraine-egy-francia-alapkaja/)   Kedd ebéd: paradicsomleves betűtésztával vacsora: tökös pite  … Tovább »

Heti menü: január 4. hét

Van bio krumplink, csomó endívia, kiwi a barátnőm szüleinek a kertjéből (a Loire völgye, teljesen elképedtem, nem is gondoltam volna, hogy ott is megterem a kiwi), répa és póréhagyma.  Meg szerdán kapunk paszternákot (mindig bajban vagyok vele, nincs túl sok öteletem hozza, úgyhogy szívesen veszem, ha valakinek van kipróbált és finom receptje), diót és főtt… Tovább »

Mustáros-hagymás zöldbabsaláta

A recept eredetileg Jamie Olivértől származik, csak kicsit módosítottam rajta. Szeretjük, mert tíz perc összedobni, a hűtőben eláll és finom. Először is egy kis olívaolajon megpirítom az apróra vágott hagymát (egy közepes fej) és a fokhagymát (két gerezd). Egy salátástálban (vagy most pl. egy tupperware-edényben, praktikusabb, ha utána az ember be szeretné tenni a hűtőbe)… Tovább »

Galette des rois – a háromkirályok sütije

Franciaországban elterjedt szokás az újév utáni első két hétben a galette des rois nevű sütit enni. Ez egy mandulás krémmel töltött leveles tésztás süti, amiben egy apró figura, a fève van elrejtve. Aki a fève-et megtalalja (ráharap), az kap egy koronát és ő lesz a király. Nem csak galette változatban létezik, pl. délebbre kalácsot (brioche) sütnek,… Tovább »

Heti menü: január 3. hét

A heti menü egy kicsit kimaradt, a prózai ok az, hogy törött lábbal nem tudtam főzni. Emiatt a menüt nagyon spártaian állítottam össze és sokkal nagyobb súllyal esett latba, hogy egyszerű és gyorsan készíthető legyen, mint az, hogy egészséges.  Így az ezzel megbízott férfiemberek is el tudtak készíteni anélkül, hogy úgy érezték volna, nyolcfogasos vacsorát… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!