A hét befejezéséül a tavalyi húsvéthétfői reggelinket mutatom. A gyerekeknek nagyon tetszett: ha lehet, még nagyobb étvággyal estek neki a szendvicseknek. Nekem pedig kb. fél óra pluszt jelentett, hogy mintára farigcsáljak mindent. Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek! ... Tovább »
Egyszerű húsvéti ötletek 6 : Húsvéti szendvicsek
A hét befejezéséül a tavalyi húsvéthétfői reggelinket mutatom. A gyerekeknek nagyon tetszett: ha lehet, még nagyobb étvággyal estek neki a szendvicseknek. Nekem pedig kb. fél óra pluszt jelentett, hogy mintára farigcsáljak mindent. Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek! ... Tovább »

Ez a recept egy nagy felfedezésem volt, és kitűnően működik. Mikróban készíthető madártej, semmiben nem különbözik a hosszú mellette állóstól ízre, viszont elpakolással együtt 20 perc alatt kész van. Így marad idő a díszítgetésre is a gyerekekkel, mint a képen 😉 Az első lépésben a karamellt csinálom meg, összekeverek 1 dl vizet 10 dkg cukorral, 2…
Ma lyoni fánkot, úgynevezett bugne-t (ejtsd: bünny) sütöttünk. Fél kiló lisztből, de pár óra alatt mind elfogyott 🙂 Fotóztam is, hozom a receptet. A tésztát a kenyérsütőgépben csinálom, így a legegyszerűbb, de lehet anélkül is. Sorrendben a gépbe dobálom: 7 cl tej 100 g vaj kockára vágva 3 tojás 50 g cukor 2 evőkanál méz…
Ezen a héten a kosárban lesz sütőtök, endívia, jégsaláta, póréhagyma, répa, bio narancs és banán, alma, körte. Továbbra is van több kiló kiwink. A heti terv a következő: Hétfő ebéd: lazacos-póréhagymás lasagna vacsora: endíviasaláta pörkölt dióval Kedd ebéd: sült csirkecomb zöldbabbal vacsora: répás-sajtos lepények Szerda ebéd: disznóhús édes-savanyú mártásban, barnarizs vacsora: zöldsaláta,…
Most elég üres a hűtő (hó vége, ugye), de van itthon krumpli, több kiló kiwi, néhány körte és egy fél káposzta. Tervezem, hogy a héten veszek 4-5 avokádót és 3 póréhagymát, illetve pénteken megyünk a termelői kosárért és abban lesz galambbegy-saláta meg kelkáposzta is. Ezek alapján a heti menünk így alakul: Hétfő ebéd: pörkölt főtt…
Ezen a héten a hűtőben van sütőtök (butternut tök), répa, zöldsaláta, egy fej káposzta és egy kelkáposzta. Van még itthon öt kiló bio krumpli és egy csomag zöld lencse. A következő menüt állítottam össze ezekből: Hétfő ebéd: IKEA-s zöldségkorongok, tükörtojás vacsora: tonhalas quiche (quiche alaprecept itt: https://feszekalja.cafeblog.hu/2013/09/22/quiche-lorraine-egy-francia-alapkaja/) Kedd ebéd: paradicsomleves betűtésztával vacsora: tökös pite …
Van bio krumplink, csomó endívia, kiwi a barátnőm szüleinek a kertjéből (a Loire völgye, teljesen elképedtem, nem is gondoltam volna, hogy ott is megterem a kiwi), répa és póréhagyma. Meg szerdán kapunk paszternákot (mindig bajban vagyok vele, nincs túl sok öteletem hozza, úgyhogy szívesen veszem, ha valakinek van kipróbált és finom receptje), diót és főtt…
A recept eredetileg Jamie Olivértől származik, csak kicsit módosítottam rajta. Szeretjük, mert tíz perc összedobni, a hűtőben eláll és finom. Először is egy kis olívaolajon megpirítom az apróra vágott hagymát (egy közepes fej) és a fokhagymát (két gerezd). Egy salátástálban (vagy most pl. egy tupperware-edényben, praktikusabb, ha utána az ember be szeretné tenni a hűtőbe)…
Franciaországban elterjedt szokás az újév utáni első két hétben a galette des rois nevű sütit enni. Ez egy mandulás krémmel töltött leveles tésztás süti, amiben egy apró figura, a fève van elrejtve. Aki a fève-et megtalalja (ráharap), az kap egy koronát és ő lesz a király. Nem csak galette változatban létezik, pl. délebbre kalácsot (brioche) sütnek,…